fbpx

Welke wijn kiest u bij zalm?

Welke wijn het beste bij uw zalmgerecht past? Dat is een goede vraag. Zalmgerechten verschillen namelijk net als wijnen erg van elkaar. Er zal tal van manieren om de zachte en vette vis te bereiden: in de oven, gerookt, gepocheerd, op de barbecue, gebakken en zelfs rauw in sushi. Om een bijpassende wijn bij zalm te vinden is het daarom belangrijk om te kijken naar de smaak, bereidingswijze, temperatuur en bijgerechten die u kiest. Kortom met zalm kunt u alle kanten op. Maar welke wijn drinkt u daarbij? Wijnspecialist geeft antwoord op uw vraag!

Wijn bij zalm

De algemene regel geldt dat bij zalm, een vette vis met een stevige structuur, een wijn past met dezelfde eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een volle Chardonnay of stevige Sauvignon Blanc. Deze witte wijnen versterken de uitgesproken smaak van zalm en laat het gerecht volledig tot zijn recht komen. Wanneer u liever rood drinkt, is het verstandig om te kiezen voor een lichtere Pinot Noir wijn. Om specifiek antwoord te geven op de vraag ‘welke wijn past bij zalm?’ belichten we verschillende bereidingswijzen van zalmgerechten.

Rauwe zalm
De smaak van rauwe zalm is voor fijnproevers een echte favoriet. Denk bijvoorbeeld aan gerechten zoals zalmtartaar, zalmcarpaccio, sashimi en sushi van zalm. Hierbij is de pure, ronde en ziltige smaak erg belangrijk. De wijn die bij rauwe zalm geschonken wordt, moet verfijnd genoeg zijn zodat de smaken niet verloren gaan. Ons advies is om te kiezen voor een lichte, frisse en droge witte wijn. Een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Riesling is een uitstekende keuze welke uw rauwe zalm volledig tot zijn recht laat komen. Ook kunt u kiezen voor een droge mousserende wijn, bijvoorbeeld een Champagne of Cava Brut.

Waardering 4.20 op 5 gebaseerd op 5 klantbeoordelingen
(5 beoordelingen)

7,95 per fles

12,95 per fles

Gerookte zalm
De smaak van gerookte zalm is vaak erg zoutig en vrij vettig. Dit kan zowel koud geserveerd worden bij de brunch én warm geserveerd bij het diner. Zalm met kappertjes en zalm met ei zijn populaire koude gerookte zalmgerechten. Eiwitrijke gerechten botsen met wijnen met een hoge tannine. Kies daarom voor een zachte Pinot Grigio. Bij warme gerookte zalmgerechten moet u zich afvragen welke smaken u graag versterkt. Wilt u een wijn die werkt als een citroentje op de zalm? Kies dan voor een frisse, lichte witte wijn met citrustonen, zoals: Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner of Pinot Gris. Wilt u graag een wijn die de stevige smaak van vis versterkt? Kies dan voor een stevige witte wijn met een ronde en boterige smaak, zoals: Champagne, Sancerre of Chardonnay houtgerijpt.

63,95 per fles

Gebakken of gegrilde zalm
Gebakken of gegrilde zalm is vetter door de boter waarin deze wordt gebakken. Daarnaast worden deze gerechten vaak geserveerd met een romige saus wat de vettige smaak wederom benadrukt. Het advies is dan ook om de vettige structuur te versterken met een volle witte wijn waardoor de zalm een intensere smaak krijgt. Krachtige en frisse witte wijnen zijn: Chardonnay, Chablis, Sauvignon Blanc, Vermentino en Pouilly Fumé. Ook kunt u kiezen voor rode wijn, kies voor een fruitige Pinot Noir voor een spannende smaakcombinatie!

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 beoordeling)

27,95 per fles

18,50 per fles

Waardering 4.50 op 5 gebaseerd op 2 klantbeoordelingen
(2 beoordelingen)

15,45 per fles

Zalm uit de oven
Zalm uit de oven is in de meeste gevallen wat minder vet van smaak waardoor u perfect een droge, frisse wijn kunt schenken. Om de smaken volledig tot zijn recht te laten komen, kunt u het best kiezen voor een Riesling of Chardonnay welke houtgerijpt is.

25,95 per fles

20,95 per fles

28,45 per fles

36,45 per fles

Bestel eenvoudig online bij Wijnspecialist!

Kortom, een zalm is op veel verschillende manieren te bereiden en bij elke bereidingswijze sluit een andere wijn aan. Over het algemeen adviseren wij een volle Chardonnay of stevige Sauvignon Blanc wijn bij zalm. Maar wanneer u alles uit uw gerecht wilt halen, moet u zich afvragen welke smaken u wilt benadrukken in het zalmgerecht. Bij rauwe zalm past een lichte, frisse, droge witte wijn. Bij koude gerookte zalm kunt u het best kiezen voor een zachte witte wijn. Bij warme gerookte zalm past een frisse, lichte wijn met citrustonen óf stevige witte wijn met ronde en boterige smaak. Gebakken en gegrilde zalm is vetter van smaak, kies in dit geval voor een krachtige en volle witte wijn. Tot slot kunt u bij zalm uit de oven het best kiezen voor een droge en frisse wijn. Wilt u uw favoriete wijn bij zalm vinden? Ontdek het assortiment van Wijnspecialist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *