7,95 per fles

Uitverkocht

Let op! Beperkte vooraard. Op = Op 

Novello 2023 bestellen

De Novello 2023 is een jonge populaire Italiaanse wijn. Niet alleen in Frankrijk wordt er gezorgd dat er ieder jaar in november een jonge, lichte rode wijn in de schappen ligt, ook in Italië is dit het geval. De Italiaanse variant van de alom bekende Beaujolais Nouveau uit Frankijk, is de Vino Novello (2023). Deze jonge rode wijn wordt op een speciale manier gegist, is licht van kleur en smaak en is niet lang houdbaar. De techniek om deze wijn te maken waaide al in 1930 over vanuit Frankrijk naar Italië. De eerste Italiaanse Novello werd in de jaren 70 geproduceerd en wordt sindsdien ieder jaar weer geproduceerd. Het is historisch traditie dat de wijn in de herfst vanaf 6 november te koop is. Tegenwoordig is de nieuwe Italiaanse wijn soms al eerder verkrijgbaar.

Het productieproces

De Novello 2023 wordt gemaakt volgens een ander proces dan bij het traditionele proces van wijn maken. Het verschilt vindt al plaats bij de oogst. De druiven worden met de hand geoogst om intact te blijven en worden niet ontsteelt maar gaan na de oogst direct in mengtanks met koolstofdioxide. Dit wordt ook wel ‘carbonic maceration’ genoemd. Voordat de druiven worden geperst, worden ze eerst gefermenteerd in de tanks waarbij fermentatie plaatsvindt onder invloed van gist op de schil van de druiven. Dit zorgt ervoor dat de wijn licht koolzuurhoudend en verfrissend met fruitige aroma’s wordt. Vervolgens wordt het sap uit de druiven geperst en wordt de wijn gebotteld.

De stijl van Vino Novello wijnen

De Novello kan worden gemaakt van verschillende druivensoorten, de smaak is dan ook afhankelijk van de druivensoort die wordt gebruikt in combinatie met de exacte productiewijze van de wijn. Druivensoorten die veel gebruikt worden voor het produceren van Novello zijn onder andere Sangiovese, Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. Over het algemeen is de Nevollo een lichte wijn met frisse en fruitige smaken, lichte tannines en een fijne zachte afdronk. De wijn heeft meestal een laag alcoholpercentage tot 11%.

Novello 2023 kopen bij Wijnspecialist.nl

Het is belangrijk dat de Novello jong gedronken wordt, de wijn is niet bedoeld om te bewaren. De Novello 2023 is vanaf november beschikbaar en kan vanaf dat moment maximaal zo’n 6 maanden gedronken worden. Rode wijn wordt meestal op kamertemperatuur gedronken maar voor de Novello geldt dat deze licht gekoeld het lekkerste is. Serveer de wijn op een temperatuur van 10 tot 14 graden. De lichte Novello wijn is zeer geschikt als aperitief maar kan ook uitstekend worden geschonken bij lichte voorgerechten, jonge kazen, salades, wit vlees of bij een romig nagerecht. De Italianen eten bij deze wijn graag geroosterde kastanjes