fbpx

Hoe moet ik mijn wijn bewaren?

Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe je wijn het beste kunt bewaren? Hoe lang je wijn kan laten staan als je een fles gekocht of gekregen hebt? Of hoelang je hem kunt bewaren als je de fles al geopend hebt? We leggen het je graag uit in dit artikel!

Liggend wijn bewaren

Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt. Wanneer er te veel zuurstof bij de wijn komt, wordt het verouderingsproces versneld. De wijn zal zich niet goed ontwikkelen en veel te vroeg op dronk zijn of zelfs ‘stuk’ gaan. Wanneer de kurk van slechte kwaliteit is, gebeurd overigens hetzelfde. Dit is zonde van de smaak, want de wijn wordt er niet lekkerder op.

Wat doe je dan met wijnen die een schroefdop hebben? Deze wijnen kun je helaas niet lang bewaren. Ze zijn bedoeld voor directe consumptie. Of in elk geval binnen afzienbare tijd. Niet erg, daar heb je ze natuurlijk ook voor gekocht!

Wijnen die langer bewaard kunnen worden kun je het best liggend bewaren. Deze wijnen zijn namelijk gemaakt om lang te bewaren en hebben jaren nodig om zich goed te ontwikkelen voordat ze hun complexe geuren en smaken pas prijsgeven.

Temperatuur

Wijn bewaren doe je onder de juiste omstandigheden. Het belangrijkste is dat wijn in een constante temperatuur wordt bewaard. Het meest schadelijke voor het bewaren van wijn zijn namelijk temperatuurschommelingen. Daarmee bedoelen we extreme schommelingen. Vaak wordt er gedacht dat wijn op ‘kamertemperatuur’ bewaard kan worden, maar wanneer het overdag een graad of 21 is en ’s nachts een graad of 16, zijn deze schommelingen funest voor de wijn.

Wanneer je de wijn te koud bewaard, zal de ontwikkeling van de wijn langzamer gaan. Bewaar je de wijn te warm, gaat de ontwikkeling sneller. Beide gevallen zijn niet wenselijk.

De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden Celsius. De beste temperatuur voor wijn is 12 graden. Maar zonder koeling is het best moeilijk om een constante temperatuur van 12 graden te creëren. Daarom wordt wijn vaak bewaard in (wijn)kelders. Hier liggen de temperaturen zomers rond de 14 graden en in de winter rond de 10 graden. De temperatuur verandert hiertussen heel geleidelijk en is dus niet schadelijk voor de wijn.

Geopende wijn bewaren

Thuis zul je dit vaak meemaken. Je trekt een fles wijn open, maar drinkt hem niet helemaal op. Om deze wijn dan nog te kunnen bewaren zijn er eigenlijk maar een paar opties.
De meest gebruikte optie is de eigen kurk weer terug op de fles stoppen. De wijn is daarna nog circa 3 dagen houdbaar.
Daarnaast kun je wijn bewaren met een vacuümpomp. Door een speciale dop op de wijnfles te plaatsen, kun je met de pomp zuurstof uit de wijn halen, waardoor de wijn langer goed blijft.
Ten slotte kun je gebruik maken van intelligente wijnstoppers. Dit zijn systemen die op een actieve wijze de verzuring van wijn tegengaan. Bijvoorbeeld door zuurstof in de fles te mengen met stikstof. Omdat stikstof zwaarder is dan zuurstof, zal er een beschermlaagje over de wijn komen waardoor het bederven ervan wordt vertraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *