fbpx

Wijn met een kurk of schroefdop?

Dat is balen! U kan nergens de kurkentrekker vinden en u heeft enkel één fles wijn in huis met een kurk erop. Had u nu maar een fles gekocht met schroefdop…

Een rode, witte en rosé wijnfles kan een kurk of schroefdop hebben. Sinds de 17e eeuw staat de kurk bekend als een middel om uw wijnfles mee af te sluiten. Kurk is een zeer elastisch materiaal waardoor de fles goed afgesloten kan worden. Steeds vaker zien we ook wijnen die geen kurk bevatten maar een schroefdop. Zwitserse producenten begonnen in 1964 met het gebruik van een schroefdop als alternatief op de kurkafsluiting. Dit brengt verwarring met zich mee. Wat is het verschil tussen een kurk of schroefdop afsluiting? En hoe kan u het best wijn bewaren?

De verschillen tussen een kurk en schroefdop

Natuurlijke kurk
De kurkafsluiting kent twee varianten: de natuurlijke en de synthetische kurk. De natuurlijke kurk is poreus en bestaat voor tachtig procent uit lucht. Met het blote oog is het niet zichtbaar maar een kurk bestaat uit extreem veel kleine gaatjes. Kurk laat per jaar een zeer kleine hoeveelheid van één mg zuurstof lucht door. Daarbij is de luchtdruk in de fles zeer hoog, ongeveer acht tot negen bar. Deze combinatie zorgt voor een goed langdurig rijpproces. De wijn kan zo perfect nieuwe smaken ontwikkelen. Een tweede voordeel is dat de kurkafsluiting honderd procent natuurlijk en recyclebaar is.

 

Synthetische kurk
De synthetische kurk, laat net zoals de natuurlijke kurk, een kleine hoeveelheid zuurstof door. Het grote verschil tussen deze twee kurken, is het verschil in TCA. Maar wat is TCA? TCA is een bacterie die ervoor zorgt dat de wijn een muffe smaak krijgt. De uitspraak ‘proef kurk’ betekent dat er TCA aanwezig is in de wijn. Bij wijnen met een natuurlijke kurk komt dit bij één tot drie procent voor. Bij synthetische kurken is het grote voordeel dat hier geen sprake is van een TCA-doorlating. Daarnaast worden synthetische kurken gemaakt van polyethene, ook wel bekend als kunststof (plastic).

Synthetische kurken kunnen onderling sterk verschillen. De zuurstof-doorlaatbaarheid verschilt per producent. Goedkopere wijnen met een synthetische kurk bevatten vaak een hoge OTR (oxigen transmission rate). Dit betekent dat er meer zuurstof wordt door gelaten, waardoor de wijn sneller oxideert. Hierdoor gaat de smaak er snel op achteruit.

 

Schroefdop
De schroefdop bestaat uit twee delen, de dop en de belijning op de fles. Bij een schroefdop wordt vaak gekozen voor een dop die, in tegenstelling tot de kurk, volledig luchtdicht afsluit. Dit betekent dat de wijn na sluiting zich niet meer verder ontwikkelt, omdat er geen sprake is van oxidatie. De dop is prima geschikt voor wijnen die niet meer dan vijf jaar hoeven te rijpen. Daarnaast kunt u met een schroefdop vrij gemakkelijk de fles meerdere malen openen en sluiten. Helaas wordt de schroefdop vaak gezien als een ‘goedkope’ wijn. Dit imagoprobleem is onterecht, een schroefdop wijn is namelijk perfect voor een wijn met een kortrijpingsproces.

 

Ontdek de verschillen de soorten doppen

Zo, u kent nu alle verschillen tussen de natuurlijke, synthetische kurk en schroefdop. Een natuurlijke en synthetische kurkafsluiting zorgt ervoor dat de smaken in uw wijn zich blijven ontwikkelen, perfect voor wijnen met een langdurig rijpproces. Een schroefdop is uitstekend voor wijnen die niet meer dan vijf jaar hoeven te rijpen. Daarnaast kunt u deze wijnen zeer eenvoudig bewaren. Wilt u alle sluitingen eens zelf proberen? Lees alles over de rijpingsprocessen en flesafsluitingen van de lekkerste wijnen bij Wijnspecialist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.