fbpx

Tannine in wijn, wat is het?

Heeft u zich altijd al eens afgevraagd wat nou tannines in de wijn zijn? Lees dan nu verder! We gaan het hebben over wat tannine nou is, hoe u het proeft en nog veel meer.

 

Wat zijn tannines?

Tannines zijn de chemische verbindingen in de wijn, ook wel de looizuren genoemd. Deze zuren zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn of het vat waarin deze wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verzuren ze naar het druivensap, waar later de wijn van wordt gemaakt.

 

Taninegehalte in wijn

In rode wijn zit gemiddeld zo’n 6x meer tannine als in witte wijn. Bij het maken van rode wijn gisten de druivenschillen, druivenpitten en steeltjes namelijk mee. Bij witte wijn gist alleen het sap zonder schillen, pitten en steeltjes, wat er dus voor zorgt dat er in witte wijn weinig tot geen tannine zit. Een wijn heeft daarnaast ook meer tannines wanneer de wijn is gemaakt van een druivenras met een dikke schil. Hoe dikker de schil, hoe langer deze (samen met de steeltjes en pitten) mee gisten. Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat de wijn donkerder wordt.

Smaak van taninnes in wijn

Taninnes hebben een beetje een wrange smaak in je mond en je mondhoeken trekken daardoor een beetje samen. Probeer eens een druivenpit door te bijten of neem een slik koude thee. Op deze manier kunt u de tannines goed proeven.

Effect van tannines in wijn

Door tannine heeft wijn vaak een langere houdbaarheidsdatum, tannine remt namelijk de groei van bacteriën. Tannines worden in de loop der jaren minder. Uiteindelijk gaan tannines een verbinding aan met de kleurstoffen in de wijn en slaan neer als depot. Hierdoor zal de kleur van de wijn ook veranderen van paars naar meer bruinig.

 

Al met al weet u nu alles over tannines. Tannines kunnen dus zeker geen kwaad en zullen ervoor zorgen dat uw wijn langer houdbaar blijft. Hou er wel rekening mee dat uw wijn vanwege de vele tannines een wat wrangere smaak kan hebben.  Bent u opzoek naar heerlijke wijn? Klik dan hier!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.