fbpx

Hoe worden Ripasso wijnen gemaakt?

Ripasso is een benaming die u vast wel eens op een etiket heeft zien staan. Maar wat houdt Ripasso eigenlijk in en wat betekend het voor deze wijn? Ripasso is een methode om de Italiaanse Valpolicella wijnen te verbeteren. De Valpolicella wijnen zijn afkomstig uit de Italiaanse wijnstreek Valpolicella, dat zich bevindt in het noorden van Italië tussen Verona en het Gardameer.

Alles wat u moet weten over Ripasso wijnen

Het unieke aan de Ripasso methode is, dat ‘gewone’ Italiaanse Valpolicella wijnen beter worden gemaakt door gebruik te maken van de schillen van de Amarone wijn. Eigenlijk is deze wijn dus een combinatie van twee soorten wijn. Ook staan deze wijnen bekend als het kleine broertje van de Amarone. De schillen van de Amarone wijn zijn namelijk dé basis voor de Ripasso wijnen. Bij deze methode wordt de basis van de Valpolicella wijn opnieuw gefermenteerd en hier worden de schillen en restjes van de druiven die zijn gebruikt voor de Amarone aan toegevoegd. Dit maakt het dat deze wijnen dan ook enorm intens van smaak zijn.

De Ripasso wijnen worden dus eigenlijk op dezelfde manier gemaakt als de Appassimento wijnen, alleen worden de druiven nu niet volledig ingedroogd. Het grote verschil daarna, is dus dat bij de tweede fermentatie de wijn in contact wordt gebracht met de schillen van de druiven die gebruikt zijn voor de Amarone wijn. In deze schillen bevinden zich nog een aantal stoffen die de Amarone wijn zijn geur en krachtige smaak geven. Het resultaat is een volle en intense wijn. Ook de kwaliteit van deze wijnen is een stuk verbeterd. Dit proeft u dan ook zeker terug in de smaak.

Zoek uw favoriete Ripasso wijnen bij Wijnspecialist!

De Italiaanse Ripasso wijnen zijn afkomstig uit de wijnstreek Valpolicella. De Valpolicella wijnen zijn van zichzelf al enorm smaakvol, maar krijgen door de tweede vergisting veel meer kracht en intensiteit. Na deze tweede vergisting krijgen deze wijnen de naam Valpolicella Ripasso. In het assortiment van Wijnspecialist vindt u een aantal prachtige en zeer smaakvolle Ripasso wijnen. Zo is de Zenato Ripassa della Valpolicella hier het perfecte voorbeeld van! Een Italiaanse topper die u zeker een keer geproefd moet hebben. Deze smaaksensatie is een blend van de Corvina, Sangiovese en Rondinella druif. Afkomstig van het bekende en kwaliteitsvolle wijnhuis Zenato. Ook de Cesari Mara Valpolicella Ripasso is een volle en krachtige Ripasso wijn die zeker de moeite waard is. Deze Italiaanse wijn heeft een mooie volle body en is een blend van de Corvina, Rondinella en Molinara druif. De Ripasso wijnen zijn online te bestellen bij Wijnspecialist. Neem dan ook gauw een kijkje op onze site voor het ruime assortiment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.