fbpx

Resultaat 1–12 van de 23 resultaten wordt getoond

Champagne

Er gaat niets boven het sprankelende gevoel van fijne bubbels die over de tong dansen. Champagne is één van de meest prestigieuze mousserende wijnen ter wereld en perfect geschikt om mee te toasten op een speciale of feestelijke gelegenheid. Champagne kan kostbaar zijn, waardoor niet iedereen in de gelegenheid is om het te drinken. Wijnspecialist beschikt over een mooi en compleet assortiment kwaliteitschampagnes voor toegankelijke prijzen.

16,45 per fles

7,45 per fles

20,45 per fles

13,45 per fles

16,45 per fles

81,95

77,95 per fles

85,95 per fles

42,95 per fles

70,95 per fles

42,45 per fles

Champagne kopen

Champagne is een streek in Frankrijk waar de wijn Champagne wordt gemaakt. De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk. Het is het meest noordelijke gebied voor de wijnbouw van Frankrijk. Champagne wordt nergens anders dan in deze streek gemaakt. De streek kent zonnige zomers en koude winters. De bodem is kalkhoudend en bestaat uit zand en klei. Dit is erg belangrijk voor de kwaliteit van mousserende wijnen omdat water en warmte goed gereguleerd wordt. De vraag naar Champagne is erg groot. De streek weet op het moment aan de vraag te voldoen maar er moeten nog meer wijngaarden komen om de productie van Champagne te kunnen vergroten.

Pinot Meunier, Chardonnay en Pinot Noir

De wijnen uit Champagne worden gemaakt van 3 druivensoorten: Pinot Meunier, Chardonnay en Pinot Noir. Ieder Champagnehuis in de streek heeft zijn eigen recept voor het maken van Champagne. Er zijn 3 methodes om mousserende wijn te maken. De Pinot Meunier is een blauw druivenras. Deze druif zorgt voor de fruitige smaak van de Champagne. Veel Champagnes gemaakt van uitsluitend of overwegend Pinot Meunier worden bekroond. De Pinot Noir is ook een blauwe druif. Deze zorgt voor het karakter en de structuur van de Champagne. De Chardonnay is een wit druivenras. Deze druif geeft de Champagne zijn zuren en frisheid. De meeste Champagne wordt gemaakt van een blend van deze drie druiven. Indien er alleen gebruik wordt gemaakt van de Chardonnay staat op het etiket blanc de blancs. Indien alleen Pinot Noir of Pinot Meunier wordt gebruikt staat er op het etiket blanc de noirs. In de Champagnestreek worden nog 5 druivenrassen toegestaan, dit zijn de Arbane, Pinot de Juillet, Pinot Gris Vrai, Pinot Blanc Vrai en Petit Meslier.

Van druif tot in het glas

Champagne wordt van verschillende soorten druiven gemaakt. De meest voorkomende druiven zijn de Pinoir blanc, de Pinot Noir en de Pinot Meunier. De druiven worden aan het einde van september geoogst. De druivenplukkers halen de druiven van de ranken in de wijngaarden. De druiven worden met de hand geoogst en niet met een machine. Het is niet toegestaan om de druiven met een machine te oogsten. De druiven mogen niet gekneusd worden. Na het oogsten worden de druiven direct in het wijnhuis geperst.

Het persen gebeurt in de grote wijnhuizen met de eigen wijnpersen. Er zijn bijna tweeduizend wijnhuizen in de streek welke de druiven zelf persen. De persen zijn in de oogsttijd dag en nacht actief. De afstand van de wijnvelden tot aan het wijnhuis zijn minimaal om te zorgen voor een snelle persing na het oogsten.

De eerste persing gebeurt met een lichte druk. Bij de Pinot Noir druif en de Pinot Meunier druif is dit het beste. Uit tweeduizend kilo druiven wordt ongeveer duizend liter most geperst. Hierna wordt de druk verhoogd om nog eens tweehonderdvijftig liter te onttrekken. Het is belangrijk bij Champagne, dat de tannine en het zuurgehalte laag is. Het persen van tweeduizend kilo druiven duurt ongeveer twee uur.

Het suikergehalte is belangrijk bij de most. Het wordt met een speciaal instrument gemeten. Het is de sucre-oenometre. Het suikergehalte is bepalend voor het alcoholgehalte. Het is afhankelijk van hoe de druiven gerijpt zijn en waar hoeveel suiker ze hebben.

Nu wordt de most in grote roestvrijstalen tanks gepompt. Sommige Champagneproducenten kiezen ervoor om de zwaartekracht de most in de tank te laten lopen. Nu zakt de droesem naar de bodem van de tanks. Het gebeurt in tien tot vijftig uur. Nu wordt de Champagne in eikenhouten vaten of roestvrijstalen vaten gepompt.

Het is nu tijd voor de alcoholische gisting. Het duurt bij kamertemperatuur grofweg een tiental dagen.  Vervolgens laten ze de vaten nog rusten. In het voorjaar na de oogst wordt de  Champagne gebotteld. In de fles wordt de liqueur de tirage toegevoegd. Het is een mengsel van suiker, belegen wijn en gist. Nu ontstaat er de gisting in de fles en wordt het een mousserende wijn. De gistcellen vallen uit elkaar en wordt rijper, voller en smaakt nog beter.

Nu moet de Champagne vijftien maanden liggen. Wanneer de Champagne geen jaartal krijgt moet het vijftien maanden en met een jaartal moet het minimaal drie jaar zijn. Nu is het mogelijk om de wijn te kopen in de winkel en om het in het glas te schenken.

Speciale gebeurtenissen met een glas Champagne

Er zijn veel gebeurtenissen in ons leven waarbij een glas Champagne niet mag ontbreken. Vooral met oud en nieuw is het een must om een glaasje bubbels te nemen. Ook bij een jubileum, een geboorte en een bruiloft is het een feestelijke drank. Het is een heerlijke drank waar je volop van kunt genieten. Het is ook mooi om een glas Champagne te drinken op je verjaardag of wanneer je geslaagd bent voor iets bijzonders. We weten zeker, dat ook jij volop kunt genieten van het goddelijke vocht. Het is een feest wanneer het over je tong rolt! Graag vertellen we je meer over deze bijzondere wijn.

Uniek aanbod topkwaliteit

Een groot aanbod aan Champagne uit de Franse Champagne streek vindt u bij de Wijnspecialist. Hier heeft u keuze uit diverse soorten Champagnes variërend in smaak en prijsklasse. Vergelijk de diverse wijnen online en kies de Champagne die het beste bij u past. U bestelt de wijn gemakkelijk per fles online. De wijn wordt vervolgens bij u thuis geleverd. Naast heerlijke Champagne biedt Wijnspecialist.nl ook een groot assortiment aan andere wijnen. Bekijk het aanbod op Wijnspecialist.nl.