fbpx

Wijnsoorten: Witte en rode wijn

Je herkent het vast wel. Je bent op zoek naar een lekkere wijn, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Er zijn zo veel verschillende soorten witte en rode wijn, dat het maken van een keuze erg lastig kan zijn. Om de keuze wat makkelijker te maken, worden de verschillende wijnsoorten hieronder in smaaktypes ingedeeld. Op basis van de smaak is het wellicht makkelijker een keuze te maken.

Soorten witte en rode wijn

De twee soorten wijn die we allemaal wel kennen, zijn uiteraard de witte wijn en de rode wijn. Alleen verder zegt het allemaal niet zo veel, er zijn nog veel keuzes binnen deze twee wijnsoorten. Om een goede keuze te maken moeten we er net iets verder in duiken.

Rode wijnsoorten

De rode wijn soorten kunnen in drie verschillende smaaktypes worden opgedeeld. Er zijn soepele rode wijnen, robuuste rode wijnen en lichte rode wijnen. De soepele rode wijn is vaak fruitig van smaak, maar je proeft ook dat er kruiden aanwezig zijn. Deze rode wijnsoort doet het over het algemeen beter bij kruidige gerechten. Een voorbeeld van een soepele rode wijnsoort is de Merlot.

De robuuste of stevige rode wijn is vaak een krachtigere wijn met complexe smaken. Deze wijn bevat wat zwaardere geuren en smaken en is vaak donkerrood van kleur. Deze wijn is erg lekker bij wildgerechten met sterke smaken. Een voorbeeld van een robuuste wijn is de Rioja wijn.

De lichte rode wijn is van de drie de meest toegankelijke rode wijn. De wijn heeft vaak een frisse en fruitige smaak en is lichter van kleur. Deze wijn is goed te drinken bij gerechten met een milde smaak. De Pinot Noir is een goed voorbeeld van deze rode wijnsoort.

Witte wijnsoorten

De witte wijn soorten zijn ook in te delen in drie verschillende smaaktypes. Je kunt kiezen uit een frisse en fruitige witte wijn, een volle fruitige witte wijn of een zoete witte wijn. De frisse en fruitige witte wijn heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een frisse en fruitige smaak. Hierdoor is de wijn goed te drinken bij pittige gerechten, daarmee wordt het een frisse tegenhanger van het gerecht. Voor een frisse witte wijn kun je bijvoorbeeld denken aan een Sauvignon Blanc.

Een volle fruitige witte wijn is vaak wat romiger van smaak en doet meestal wat goudkleurig aan. Deze wijnsoort is lekker te drinken bij visgerechten. Je kunt bij deze witte wijnsoort bijvoorbeeld denken aan een Chardonnay.

De zoete witte wijn is niet verrassend een wijn met een zoete smaak. Deze witte wijn heeft vaak een honing, nectar of fruit smaak. Deze witte wijnsoort wordt vaak gedronken als dessertwijn. Je kunt als voorbeeld denken aan de Moscato.

Bestel wijn eenvoudig online!

Nu je wat meer weet over de indeling van de verschillende wijnsoorten en de verschillende smaaktypen van de witte en rode wijn, is het aan jou om de keuze te maken. Bij Wijnspecialist kun je een keuze maken uit een groot assortiment en bestel je de wijn eenvoudig via de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *