fbpx

Welke wijn bij tapasgerechten?

Waarschijnlijk kent u tapas als het Spaanse plateau met allerlei diverse kleine gerechtjes. We kennen het van vakantie en maken het graag na om van te genieten bij de borrel. Maar waar komt tapas eigenlijk vandaan? De letterlijke betekenis van tapas is afgeleid van het woord ‘tapa’ wat deksel betekent. Deze term is zo populair geworden, omdat het wijnglas vroeger met een stukje brood werd afgedekt als bescherming tegen de vliegen. Niet alleen brood werd gebruikt, ook worst of een plak ham was een goed alternatief. Geleidelijk aan heeft tapas zich ontwikkeld tot de meest uiteenlopende gerechtjes waarvan wordt genoten voorafgaand aan de lunch of avondmaal. Het is een bekend en ruim begrip afkomstig uit Spanje. Er is enorm veel variatie mee mogelijk wat zorgt voor bijzondere en verschillende smaken en ingrediënten. Welke wijn u het beste kunt drinken bij tapasgerechten? Wijnspecialist geeft antwoord op uw vraag!

Wijn en tapasgerechten

Tapas bestaat uit de meest lekkere kleine Spaanse gerechtjes. Wat er perfect past bij dit Spaanse eten? Een goed glas Spaanse wijn! Omdat er veel verschillende smaken komen kijken bij tapas, leest u onderstaand welke wijn u het best kunt schenken bij de populairste tapasgerechten.

Tapas met vlees
Om te beginnen is tapas met vlees erg geliefd in Spanje. Gerechtjes zoals Serrano ham en chorizo zien we ook maar al te graag terugkomen op de tapasplank. Serrano ham heeft een zachte structuur en zoute smaak. Hier past goed een frisse witte wijn bij met zachte afdronk. Denk bijvoorbeeld aan de Nebla Verdejo. Daartegenover is de Chorizo vrij pittig. Bij deze tapas mag een rode wijn gedronken worden met veel smaak, zoals de Torres Celeste Crianza.

Tapas met vis 
Ook zijn de visgerechtjes zoals gamba’s aan de spies en gegrilde sardines typisch Spaans en bovenal erg heerlijk. Gamba’s hebben een lichtzoete smaak en stevige structuur. Schenk hierbij een frisse droge witte wijn met tonen van citrus, zoals de Burgans Albariño. Gegrilde sardines hebben een hele andere smaak, deze zijn krachtig en erg uitgesproken. U kunt hierbij het beste kiezen voor een frisse rosé, bijvoorbeeld de prachtige V-Rosé.

Tapas met kaas, groente of aardappelen
Een typische Spaanse kaas is de manchego kaas. Deze kaas is licht pikant en komt volledig tot zijn uiting met een iets kruidige rode wijn van de Tempranillo druif.

Natuurlijk mogen patatas brava’s ook niet vergeten worden, dit zijn aardappelen bereid op de Spaanse wijze. De gefrituurde aardappeltjes met pittige tomatensaus zijn uitstekend in combinatie met een frisse witte wijn uit de Rueda wijnstreek.

Liggen er ook olijven op de tapasplank? Groene olijven zijn zuurder van smaak en kunnen het best gedronken worden met een goed glas frisse droge sherry. Zwarte olijven zijn een stuk hartiger en voller van smaak en matchen goed met een rode wijn, zoals de Jean Leon 3055 Merlot Petit Verdot.

Tot slot kan er nog gekozen worden voor een gegrilde groenten tapas. Dit zijn bijvoorbeeld knapperige aubergines, courgettes of paprika reepjes. De knapperige smaak wordt versterkt met een stevige Spaanse rosé of witte Sauvignon Blanc wijn. Kies in dit geval voor de Raimat Clamor Rose of Organica Blanco Biologisch.

Ontdek onze Spaanse wijnen!

Bent u ook zo enthousiast geworden naar de Spaanse keuken en mogelijkheden met tapasgerechten? Twijfel dan niet en organiseer zelf een tapas avond met al uw vrienden! Geniet van verschillende Spaanse wijnen en laat de tapas volledig tot zijn recht komen. Om het uw gemakkelijk te maken heeft Wijnspecialist een breed assortiment Spaanse wijnen. Gaat u het Spaanse avontuur aan?

16,95 per fles

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 beoordeling)

7,95 per fles

Uitverkocht
Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 10 klantbeoordelingen
(10 beoordelingen)

13,25 per fles

Aanbieding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *