Welk glas bij welke wijn?

Het is een goede vraag die elke wijndrinker zich wel eens heeft afgevraagd: ‘’Welke glas gebruik ik bij welke wijn?’’. Dit is een belangrijke vraag wat veel verschil maakt in uw drinkervaring. Met het juiste glas zorgt u er namelijk voor dat de smaak volledig tot zijn recht komt. De temperatuur en aroma’s blijven met het juiste glas in balans waardoor u nog meer zal genieten van het lekkere wijntje dat u erbij heeft gepakt. Zo genieten u én uw gasten nog meer van een wijntje bij het diner, op een zomerse avond of gezellig bij de openhaard. Want we willen toch allemaal maximaal genieten van ons wijntje? Wijnspecialist legt u uit welk glas bij welke wijn hoort!

Verschillende wijnglazen

Wijnglazen vindt u in veel verschillende vormen. Toch zijn er een aantal overeenkomsten terug te vinden in al deze glazen. Een wijnglas heeft namelijk een voet, steel en kelk. De voet zorgt ervoor dat de wijn stevig kan staan. De steel zorgt ervoor dat u een handvat heeft om het wijnglas vast te houden. Doordat u de wijn vastpakt bij de steel voorkomt u dat de wijn opwarmt. Tot slot de kelk, dit is de vorming van het glas waar de wijn daadwerkelijk in zit. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de wijn haar aroma’s behoudt en verdeelt.

Rood
Bent u een echte rode wijnliefhebber? Dan kunt u het beste uw wijn schenken in een groot en breed glas. Rode wijn vraagt namelijk om wat extra zuurstof in vergelijking met andere wijnen. Doordat rode wijn extra zuurstof krijgt, kunnen de aroma’s en smaakaccenten zich verder ontwikkelen. Daarnaast kunt u de wijn extra lucht geven door te walsen, dit gaat gemakkelijk omdat de bol van de kelk breed genoeg. Tot hoever u het glas moet vullen? Rode wijnen schenkt u tot net onder de bolling.

rode wijn glas

Wit/Rosé
Wanneer u ervoor kiest om een witte of rosé wijn te drinken kunt u het best kiezen voor een kleiner en smaller glas. Met een smal glas blijft de wijn goed zijn koude temperatuur behouden én vervliegen de aroma’s niet direct. De juiste hoeveelheid is niet exact te zeggen, wat wij u adviseren is om de witte wijn en rosé tot net boven de bolling in te schenken. Schenk zeker niet meer in, deze wijnen zijn namelijk koud het lekkerst.

witte wijn glas

Mousserende wijnen
Wat betreft mousserende wijnen bestaan er nog enige meningsverschillen: moet er gekozen worden voor een flûte of coupe? Vanuit vroeger uit werden mousserende wijnen, zoals prosecco, cava en champagne, geschonken in een coupe. Dit is een glas met een brede en lage kelk. Vaak kiest men hier nog voor, omdat het glas een prachtige uitstraling heeft. Toch zien we steeds vaker dat mousserende wijnen geschonken worden in flûte glazen, een hoog en smal glas. Er wordt hiervoor gekozen, omdat de bubbels veel beter tot zijn recht komen. Kenners verklaren namelijk dat bij een smal glas de bubbels veel langer behouden worden, waardoor u meer drinkplezier heeft.

mousserende wijn glas

Schoonmaken
Voordat u begint met het inschenken van de wijn, is het erg belangrijk dat de glazen brandschoon zijn. Misschien heeft u wel eens gehoord van de term ‘poleren’: dit is een vakterm die veel gebruikt wordt in de horeca. De glazen worden zo heet mogelijk gewassen met zo weinig mogelijk afwasmiddel. Vervolgens laat u het glas uitlekken en kunt u de glazen voorzichtig opwrijven met een schone linnen theedoek, dit zorgt ervoor dat er geen vlekresten of kalkaanslag achterblijft.

Drinken maar!

Zijn de glazen goed schoon en heeft u het juiste glas gekozen? Dan is het tijd om maximaal te genieten van uw wijntje! Weet u nog niet welk wijntje u precies wilt gaan drinken? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop voor de vele mogelijkheden. Van rood, wit, rosé tot mousserende wijnen: Wijnspecialist heeft een enorm aanbod. Twijfel niet en geniet dit weekend nog van een heerlijk wijntje geschonken in het bijpassende glas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *