Weetjes over de Riesling wijn

Vandaag de dag wordt de Riesling druif vaak benoemd tot de koning van de druiven. Deze naam zien we terug in de populariteit, de Riesling druif krijgt een voorkeur bij steeds meer wijnliefhebbers. Maar waarom is deze Riesling druif zo geliefd en populair? Wereldberoemd is deze druif geworden door de zoete witte wijnen van complexe kwaliteitsklasse. Vaak denkt men dat een Riesling wijn altijd bijzonder zoet is, dit is zeker niet het geval. Naast zoete witte Riesling wijnen zijn er ook vele elegante, halfzoete of droge Riesling wijnen. Variërend van uiterste topkwaliteit tot eenvoudige wijnen: de Riesling behoort tot één van de beste witte druivensoorten. Wijnspecialist laat u graag kennis maken met de veelzijdigheid van de Riesling wijn aan de hand van de volgende weetjes!

Alles wat u moet weten over Riesling wijnen

Weetje 1: smaakprofielen

Zoals gezegd is Riesling een veelzijdige en bijzondere druif. Over het algemeen is de bleekgele tot groengele wijn elegant en pittig zuur van smaak maar dit kan sterk variëren per wijn. Van extreem licht, beendroog en halfzoet tot bijzonder zoet: de prachtige Riesling druif heeft het allemaal. Voornamelijk de sterk aanwezige aroma’s maken de Riesling druif zo populair. In de neus kunt u perzik, appel, citroen, limoen en bloemen ruiken. Daarnaast bevatten oudere Riesling wijnen vaak een herkenbare petroleumgeur. ‘Goût de pétrole’ is de geur waar deze wijn zowel beroemd als berucht om is. Zo wordt er gezegd dat deze geur zich ontwikkeld uit een natuurlijk proces maar anderen beweren dat het eigenlijk een fout is in de wijn. Een handig weetje om de Riesling wijn te onderscheiden bij een blind proeverij!

Weetje 2: afkomst

Riesling staat synoniem voor Duitsland: in elf van de dertien wijngebieden is Riesling geplant. De Riesling wijn wordt gezien als een typische Duitse witte wijn maar kent haar roots in de Franse streek Elzas. Dit is tevens de enige Franse streek waar de Riesling druif verbouwd mag worden. Naast Duitsland en Elzas zien we dat er wereldwijd steeds meer Riesling wordt aangeplant. Zo groeit de druif ook in gebieden als Oostenrijk, Nieuw Zeeland, Australië en Nederland. Opvallend is dat de Riesling een laat rijpend druivenras is: meestal pas eind september of begin oktober. Hierbij groeit de Riesling druif optimaal in koelere klimaten, dit gaat erg langzaam waardoor de druif zich volledig kan ontwikkelen.

Weetje 3: het etiket

Er zijn verschillende termen op Riesling wijnen die de smaak enigszins definiëren. Zo kunt u gemakkelijk met de volgende weetjes onderscheid maken tussen diverse variaties Riesling wijnen. De volgende helpen u bij het vinden van een Riesling wijn die bij u past:

  • ‘Classic’ duidt aan dat de wijn droog van smaak is. De kwaliteit is redelijk tot goed en de wijn is volledig gemaakt van de Riesling druif.
  • ‘Selection’ duidt aan dat de wijn ook droog van smaak is maar dan van hogere kwaliteit. Op dit etiket wordt ook meer weergegeven, zoals: de wijngaard, rijpheid, opbrengst per ha en alcoholgehalte.
  • ‘Kabinett’ duidt een lichtere verfrissende wijn aan.
  • ‘Spätlese’ betekent letterlijk ‘late oogst’. Dit wil zeggen dat de wijn rijper van smaak is wat kan variëren van droog tot vol en van zoet tot licht.
  • ‘Auslese’ houdt in dat de wijn van rijpere druiven is gemaakt. Daarnaast bevat deze wijn een hoog suikergehalte wat de wijn zoet maakt.
  • ‘Feinherb’ is een populaire (niet officiële) term voor een halfdroge wijn.

Zoek uw favoriete Riesling wijn bij Wijnspecialist!

Zoals u nu weet is de Riesling wijn erg bijzonder en extreem geliefd onder vele wijnliefhebbers. Een Riesling wijn hoeft zeker niet altijd zoet te zijn, het smaakpalet is variërend van beendroog, halfzoet tot erg zoet. De wijn wordt voor een groot deel geproduceerd in Duitsland en in de Franse streek Elzas maar we zien door haar hoge populariteit wereldwijd steeds meer Riesling aangeplant worden. Dit gebeurt op koelere klimaten waardoor de Riesling druif zich langzaam en optimaal kan ontwikkelen. Om het u gemakkelijk te maken geven de etiketten op Riesling wijnen aan welke smaak de wijn heeft. Zo vindt u gemakkelijk een Riesling wijn die bij u past. Bent u benieuwd naar de Riesling wijnen? Bekijk dan snel het aanbod van Wijnspecialist!

14,95 per fles

12,95 per fles

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 review)

7,95 per fles

226,75 per fles

49,95 per fles

16,95 per fles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *