fbpx

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc

Als u aan witte wijn denkt dan komen de namen chardonnay en sauvigon blanc waarschijnlijk het eerste in u op. Dit zijn namelijk de twee meest populaire druivensoorten ter wereld. Beide wijnen hebben hun eigen kenmerken, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc? In deze blog worden de verschillen tussen beide wijnen behandeld zoals het smaakprofiel, de zuurgraad en welke wijn en gerechten goed te combineren zijn.

De belangrijkste verschillen

Zowel chardonnay als sauvignon blanc zijn witte wijnen, droog, niet zoet en zijn beide van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. De druiven zijn overal ter wereld aangeplant en elk land produceert de wijnen weer op een andere manier. De chardonnay en sauvignon blanc hebben veel overeenkomsten maar kennen ook vele verschillen, dit is dan ook de reden dat mensen meestal een voorkeur hebben voor één van de twee wijnen. De belangrijkste verschillen tussen deze twee wijnen zijn de zuurgraad en de smaak.

Een hoge zuurgraad betekent dat de wijn een frisse smaak krijgt en daardoor ook wel als een dorstlesser gezien wordt. De sauvignon blanc is dan ook op warme dagen buitengewoon lekker om te drinken. De lage zuurgraad van de chardonnay zorgt ervoor dat het een zachte afdronk heeft en ook wat romiger is dan de sauvignon blanc. Beide wijnen hebben hun eigen karakter en kenmerken, maar welke wijn past het beste bij u?

Om u een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag hebben wij per wijn de belangrijkste kenmerken voor u op een rijtje gezet. Tevens hebben wij gekeken welke gerechten goed passen bij de twee verschillende wijnsoorten.

Chardonnay

Bent u een liefhebber van een vollere witte wijn? Dan is chardonnay de beste keuze! Deze wijn is in tegenstelling tot de sauvignon blanc wat voller van smaak en laat een zacht gevoel achter in de mond. Appel, peer, ananas en mango kenmerken de smaak van deze wijn. Er zijn vele verschillende soorten chardonnays op de markt, daarom kan de smaak per chardonnay verschillen.

Zo zult u bij houtgerijpte chardonnays ook de zachte tonen van vanille en karamel proeven, wat de smaak een kleine twist kan geven. Daarnaast is de afkomst van de houtrijping ook van belang voor de smaak van de wijn. Een klassiek oud wijnhuis produceert de chardonnay vaak met aardse en minerale tonen terwijl er bij een nieuw wijnhuis juist meer fruit wordt toegevoegd.

Wijn spijs chardonnay

Chardonnay is heerlijk om te drinken bij rijke visgerechten zoals (gerookte) zalm, romige vis en knoflook garnalen. Mocht u geen visliefhebber zijn dan is de chardonnay ook goed te combineren met een stukje kip, kalkoen of kalfsvlees.

Sauvignon Blanc

De sauvignon blanc is in tegenstelling tot chardonnay kruidiger, droger en strakker qua smaak. De intense en frisse geur van citrus, groene kruiden, gras, brandnetel en kruisbessen maakt de souvignon blanc tot een populaire witte wijn. De sauvignon blanc is meestal strak droog in de mond, knisperend van frisheid en de wijn krijgt soms meer body door de houtrijping.

Ook voor sauvignon blanc geldt dat het wel degelijk uitmaakt uit welke regio de wijn komt. Bij een klassieke Franse sauvignon blanc proeft u echt de smaak van een hoge zuurgraad en frisheid. Drinkt u een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland dan zal u direct de geur van passievruchten en kruisbessen herkennen.

Wijn spijs sauvignon blanc

Een sauvignon blanc is heerlijk om te drinken tijdens een warme zomerdag in combinatie met een frisse salade met feta, groene appel, avocado en limoen. Daarnaast is een quiche met asperges ook aan te raden om te eten met deze wijn.

De beste witte wijnen bij Wijnspecialist.nl

Bent u meer op zoek naar een wijn die wat voller is van smaak en een zacht gevoel achter laat in de mond? Dan kunt u het beste kiezen voor een chardonnay. Mocht u meer zin hebben in een kruidige, droge en frisse witte wijn dan is de sauvignon blanc een aanrader, heerlijk om te drinken op warme dagen! Wijnspecialist heeft een groot en divers assortiment met allerlei soorten chardonnay en sauvignon blanc wijnen. Mocht u meer informatie of advies willen over deze of andere wijnen dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.