fbpx

Kaas en wijn combineren

Veel mensen nemen bij een lekker glas wijn een stukje kaas erbij omdat het daardoor nog beter smaakt. De combinatie kaas en wijn is natuurlijk ook gewoon erg lekker. Toch is het niet zo dat je elke kaas met elke wijn kan combineren, soms stoten de smaken van de wijn en kaas elkaar af. Dat moet uiteraard voorkomen worden. Daarnaast komt het ook voor dat mensen wijn bij een kaasplankje met verschillende soorten kaas willen drinken. Hierdoor moet er een gekeken worden welke wijn bij het totale kaasplankje past. Gelukkig zijn er alsnog verschillende wijn en kaas variaties mogelijk. In onderstaande blog leggen wij uit welke soort wijn bij welke kaas kan worden geserveerd.

Welke wijn bij kaas?

Over het algemeen denken mensen eerder aan een lekkere rode wijn bij een stukje kaas dan aan een frisse witte wijn. Echter is dit niet terecht, want over het algemeen past een witte wijn beter bij een stukje kaas. De witte wijn houdt de combinatie tussen kaas en wijn namelijk veel frisser. Een rode wijn bij kaas wordt sneller wat zwaarder en hierdoor treedt een punt van verzadiging eerder op. Ben je op zoek naar een lekkere wijn bij een kaasplankje? Dan is het handig om te weten welke kaas er op het kaasplankje zit. Hieronder worden enkele veel voorkomende voorbeelden gegeven van kaas en wijn combinaties.

Kazen van koemelk

Er zijn veel verschillende soorten kazen gemaakt van koemelk. De bekendste zachte varianten zijn bijvoorbeeld Port Salut, Munsterkaas of Lorraine. Bij de zachte kazen van koemelk past het beste een witte wijn met een vollere en kruidige sma ak. Neem bijvoorbeeld een Chardonnay, een Viognier of een Pinot Grigio bij deze kazen. De harde kazen van koemelk, zoals de Edammer, Beemster of de Reypenaer gaan in principe goed samen met zowel een witte wijn als een rode wijn. Kies voor een witte wijn dan wel een wat stevigere wijn zoals de Sauvignon Blanc, Riesling of Albarinho. Ga je voor de rode wijn? Neem dan een Pinot Noir, Cabernet Franc of een Syrah.

Geiten- en schapenkaas

Er zijn ook geiten- en schapenkazen die lekker zijn bij een goed glas wijn. Bekende soorten kazen zijn de Roquefort en Pecorino. Voor deze kazen geldt dat een witte wijn snel naar een vol en romig karakter gaan. Een voorbeeld van een wijn bij deze kaas is een Gewürztraminer of een Chardonnay uit Noord- of Zuid-Amerika. Liever een rode wijn bij deze kaas? Dan kan een Barolo of een Chiantie Classico wel een lekkere combinatie vormen.

Een kleine tip. Het kan ook handig zijn om te kijken naar de streek waar de kaas vandaan komt. Een kaas en wijn uit dezelfde streek gaan vaak goed samen. Het lijkt erop dat de wijn en kaas uit dezelfde streek op elkaar worden afgestemd. Zouden de wijnboeren dit wellicht bewust doen?

Groot assortiment wijn voor de perfecte combinaties

Bij Wijnspecialist beschikken we over een groot assortiment van wijnen vanuit de hele wereld. Het vinden van een goede combinatie tussen kaas en wijn is bij ons dan ook niet moeilijk. Door het grote aanbod zijn er verschillende variaties mogelijk. Combinaties tussen wijn en kaas zijn vrij groot. Twijfel je of je de juiste keuze maakt of heb je liever wat advies? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder. Heb je de perfecte combinatie tussen kaas en wijn gevonden? Dan kun je de wijn eenvoudig online bestellen bij Wijnspecialist.nl. Over het algemeen worden de bestellingen binnen 1 á 2 dagen bij jou thuis bezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *