fbpx

Hoelang is rosé houdbaar?

Veel mensen vragen zich af wat de houdbaarheid van wijn is. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, dit verschilt namelijk per wijn. De houdbaarheid van de wijn hangt daarbij ook nog af van verschillende factoren. Zo bepalen onder andere de druiven, het oogstjaar en de soort wijn de houdbaarheid. Meer over de houdbaarheid van wijn in het specifiek de houdbaarheid van rosé wijn, leest u hieronder.

De houdbaarheid van wijn in het algemeen

Het overgrote deel van de wijnen die worden geproduceerd, zijn niet bedoeld om heel lang te bewaren. In de meeste gevallen geldt dat de wijn een jaar tot 3 jaar bewaard kan blijven. Wordt de wijn langer bewaard, dan wordt deze er niet lekkerder op. Dit is anders wanneer het een bewaarwijn betreft. Bewaarwijnen zijn in de meeste gevallen rode wijnen waarbij de tannines in de wijn als natuurlijk conserveringsmiddel werken. Deze nemen af naarmate een wijn ouder wordt. De wijn is speciaal gemaakt om te rijpen waarna deze een stuk smaakvoller zal zijn dan wanneer de wijn jong gedronken wordt. Rode wijnen die uitstekend langere tijd kunnen worden bewaard zijn wijnen uit de Franse regio’s Bordeaux , Bourgogne, en de Rhône en topwijnen uit Italië, Duitsland, Australië en de Verenigde staten. Witte bewaarwijnen zijn de betere Rieslings, Chardonnay en Sémillon wijnen.

De houdbaarheid van rosé wijn

Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt. Kies bij het kopen van een rosé wijn dan ook voor een zo jong mogelijk jaartal en bewaar de wijn niet te lang. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de maximale bewaartermijn van een rosé wijn, is het belangrijk om de fles op de juiste plek te bewaren. Bewaar deze altijd uit de zon op een plek waar een constante temperatuur heerst en waar er geen trillingen zijn. De ideale plek is een (wijn)kelder of een wijnklimaatkast waar de ideale omstandigheden voor het bewaren van de rosé wijn heersen. Heeft u een fles rosé wijn waarvan u niet precies meer weet hoelang u deze al in huis heeft? Dan is er maar één manier om erachter te komen of de wijn nog goed is en dat is door de wijn te proeven.

Hoelang is een geopende fles rosé wijn houdbaar?

Wanneer een fles rosé wijn geopend is, dan is de wijn het lekkerst wanneer deze dezelfde dag nog gedronken wordt. Zodra de fles geopend is komt er zuurstof bij de rosé, dit zorgt voor oxidatie en uiteindelijk het bederf van de wijn. De rosé wijn is gekoeld ook nog een extra dag te bewaren, de lage temperatuur in de koelkast vertraagt het oxidatieproces, de smaak van de rosé kan dan wel vlakker zijn. De bewaartermijn kan met een paar dagen worden verlengd door een geopende fles te vacumeren. Een vacuüm wijnstopper zorgt ervoor dat zuurstof aan de fles wordt onttrokken. Bewaar een geopende en gevacummeerde fles rosé wijn ook altijd in de koelkast.

Onze best verkochte rosé wijnen Bekijk alle wijnen

Aanbieding!
Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 18 klantbeoordelingen
(18 beoordelingen)

17,94 per fles

Waardering 4.67 op 5 gebaseerd op 3 klantbeoordelingen
(3 beoordelingen)

7,45 per fles

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 6 klantbeoordelingen
(6 beoordelingen)

7,75 per fles

5,45 per fles

Waardering 4.33 op 5 gebaseerd op 3 klantbeoordelingen
(3 beoordelingen)

7,65 per fles

Waardering 4.83 op 5 gebaseerd op 6 klantbeoordelingen
(6 beoordelingen)

12,95 per fles

Waardering 4.60 op 5 gebaseerd op 5 klantbeoordelingen
(5 beoordelingen)

11,45 per fles

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 11 klantbeoordelingen
(11 beoordelingen)

12,95 per fles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *