fbpx

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

mousserende wijn

Als je van mousserende wijn houdt, dan vraag je je misschien af hoe deze heerlijke wijn met bubbels wordt gemaakt. Mousserende wijn is een wijn met koolzuur, ook wel bekend als bubbels. Er zijn verschillende methoden om mousserende wijn te maken, maar de twee meest voorkomende methoden zijn de Méthode Traditionnelle en de Méthode Charmat.

Méthode Traditionnelle

De Méthode Traditionnelle, ook wel bekend als de Méthode Champenoise, is de traditionele methode om mousserende wijn te maken. Deze methode wordt vaak gebruikt voor de productie van Champagne, maar ook voor andere mousserende wijnen. De eerste stap bij de productie van mousserende wijn volgens de Méthode Traditionnelle is het maken van een stille wijn. Deze stille wijn wordt vervolgens gebotteld met gist en suiker. Hierdoor vindt er een tweede gisting plaats in de fles, waardoor koolzuur ontstaat en oplost in de wijn. De flessen worden vervolgens gerijpt op hun zijde en worden regelmatig gedraaid en geschud om de gist te verzamelen in de hals van de fles. Daarna worden de flessen bevroren en wordt de hals van de fles bevroren gist verwijderd. Vervolgens wordt de fles bijgevuld met wijn en suiker, waarna de kurk erop wordt gezet en de wijn verder kan rijpen.

Méthode Charmat

De Méthode Charmat, ook wel bekend als de Tankmethode, is een methode om mousserende wijn te maken in grote roestvrijstalen tanks. In deze tanks vindt de tweede gisting plaats, waarbij de wijn gemengd wordt met gist en suiker. De tanks worden afgesloten en er ontstaan bubbels door het koolzuur dat vrijkomt. Nadat de tweede gisting is voltooid, wordt de wijn gefilterd en gebotteld, waarbij de bubbels behouden blijven.

Naast deze twee methoden zijn er ook andere methoden om mousserende wijn te maken, zoals de Méthode Ancestrale en de Transfer Methode. Het maken van mousserende wijn is een nauwkeurig en arbeidsintensief proces, maar het resultaat is een heerlijke, feestelijke wijn met bubbels die perfect is voor speciale gelegenheden.

Nu je weet hoe mousserende wijn wordt gemaakt, kun je de verschillende soorten mousserende wijnen proeven en genieten van de heerlijke bubbels. Of je nu kiest voor een Champagne of een andere mousserende wijn, het proeven van deze feestelijke drank is altijd een feestje voor je smaakpapillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *