fbpx

Hoe werkt de Appassimento methode?

Liefhebbers van rode wijn hebben vast wel eens gehoord van de Appassimento methode. Maar wat houdt deze methode eigenlijk in en wat maakt het dat deze wijnen zo populair zijn? De Appassimento methode is een bepaalde manier van wijn maken, waardoor er enorm smaakvolle en intense wijnen worden geproduceerd. Het is een zeer oude Italiaanse methode die tegenwoordig zeer in trek is.

Alles wat u moet weten over Appassimento wijnen

Het unieke aan de Appassimento methode is, dat de druiven juist zo lang mogelijk aan de wijnstokken blijven rijpen. Hierdoor hebben de druiven een veel hoger suikergehalte. De druiven worden op het allerlaatste moment van de oogsttijd met de hand geplukt, zodat ook alleen de beste kwaliteit druiven kunnen worden gebruikt. Nadat de druiven zijn geplukt worden deze in speciale kratjes gedroogd. De druiven liggen in een speciale droogruimte, dat ook wel frutaio wordt genoemd. Deze ruimte bevindt zich boven de wijnkelder en door de vele luiken kan de wind hier gemakkelijke doorheen waaien. De luiken gaan pas alleen wel open als het buiten droog is en als de luchtvochtigheid relatief laag is. Door het drogen verliezen de druiven een groot deel van hun vocht en het resultaat is een hoog concentraat aan suiker en aroma. Dit is dan ook de basis van de zeer smaakvolle Appassimento wijnen.

Zodra de druiven voldoende zijn ingedroogd worden deze ontsteelt, gekneusd en vergist. Deze vergisting gaat zeer langzaam en op een lage temperatuur. De wijn rijpt uiteindelijk nog een aantal maanden op houten vaten en daarna vaak ook nog een tijdje op de fles. Het maken van Appassimento wijnen kost dus veel tijd en liefde, maar het resultaat is het zeker waard! Deze wijnen staan namelijk bekend om het krachtige en met fruit overladen karakter.

Zoek uw favoriete Appassimento wijnen bij Wijnspecialist!

Zoals u nu weet zijn de Appassimento wijnen bijzonder smaakvol en geliefd. Deze Italiaanse wijnen worden voornamelijk in de Italiaanse wijnstreek Veneto en Puglia geproduceerd. De moeder van de Appassimento wijnen is natuurlijk de Amarone wijn. Deze wijnen zijn alleen behoorlijk prijzig. In het assortiment van Wijnspecialist vindt u prachtige Appassimento wijnen die ook nog eens interessant geprijsd zijn. Zo is de Biscardo Enigma Appassimento een zeer goed voorbeeld van een rijke en volle wijn gemaakt via de Appassimento methode. Deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese druif en heeft een enorm fruitig karakter met zoete tannines. Ook de Conte di Campiano Appassimento is een unieke Appassimento wijn die zeker de moeite waard is. Deze wijn is afkomstig van de grote Italiaanse wijnproducent Contri Spumanti. Dit wijnhuis staat bekend om haar mousserende wijnen, maar houdt zich tegenwoordig ook met andere methoden bezig. Hopelijk bent u enthousiast geworden naar de Appassimsento wijnen. Neem dan ook vooral een kijkje in het Appassimento assortiment van de Wijnspecialist!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.