fbpx

Hoe kookt u met wijn?

Een goed glas wijn drinken tijdens het koken kan erg lekker zijn. Dat glas wijn kunt u soms ook goed verwerken in het gerecht dat u aan het koken bent. Franse chef-koks doen niets liever dan koken met een goede fles witte of rode wijn. Door een scheutje van de juiste kookwijn te gebruiken kunnen heerlijke aroma’s naar boven worden gehaald. Bent u benieuwd geworden naar hoe het koken met wijn in zijn werk gaat en wilt u zelf leren koken met wijn? Lees dan snel verder!

Welke soort wijn past bij welk gerecht?

Er bestaan een aantal misvattingen over het koken met wijn. De eerste misvatting is dat de kookwijn verdampt tijdens het koken, en dat alleen de alcohol over blijft. Het is juist andersom! De aroma’s van de kookwijn blijven over omdat alcohol al kookt op 78 graden Celsius.

De tweede misvatting bestaat rondom de term ‘kookwijn’. Men denkt bij kookwijn snel aan goedkope of slechte wijn die ‘niet te drinken is’. Het gebruiken van een slecht ingrediënt zal u natuurlijk niet mee helpen om een lekker gerecht op tafel te krijgen. Is de wijn niet lekker om te drinken? Gebruik deze dan ook niet als kookwijn… In de horeca wordt soms zout en peper aan kookwijn toegevoegd, waardoor deze inderdaad niet te drinken is. De kookwijn wordt in dat geval namelijk belast als voedsel in plaats van wijn.

Vuistregels bij het kiezen van een kookwijn

Een handige vuistregel is om een wijn te kiezen met dezelfde kleur als het gerecht dat u wilt maken. Wanneer u een gerecht maakt van rood vlees, kunt u kiezen voor een rode kookwijn. Kookt u een gerecht van witte vis? In dat geval is witte kookwijn de beste keuze. Het is ook mogelijk om rode wijnsaus te serveren bij witte vis. Kies dan wel voor een lichtere rode wijn van Wijnspecialist zoals een zachte Pinot Noir. Hierdoor wordt de smaak van de kookwijn niet te overheersend. Een andere handige regel is om een streekgerecht te combineren met een wijn die uit dezelfde streek komt. Kookt u iets Provençaals, dan kunt u daar vaak uitstekend een Provençaalse kookwijn aan toevoegen.

Het karakter van de kookwijn

Het kiezen van een goede wijn bij uw gerechten is geen wetenschap. Door de wijn te proeven, of te kijken naar de ingrediënten, kunt u er soms al achter komen bij welke gerechten de wijn past. Er is vooral een groot verschil in droge en zoete kookwijnen, en de kracht van de wijn. Het belangrijkste bij het koken met wijn is om een wijn te kiezen die niet te overheersend is, maar juist goed samengaat met het gerecht. Wanneer het gerecht een zachtere smaak heeft, is een zachtere kookwijn aan te raden. Hetzelfde geldt wanneer u gaat voor een gerecht met een krachtige smaak. Bij zoete gerechten, zoals een dessert met chocolade of fruit, is een heerlijke port van Wijnspecialist ook een uitstekende keuze. Port kan aan de andere kant ook gebruikt worden om een contrast te vormen met een gerecht. Denk hierbij aan een biefstuk in portsaus, waarbij het zoete karakter van de port het vlees complimenteert.

Een groot assortiment kookwijnen bij Wijnspecialist!

Door gebruik te maken van de vuistregels, en te letten op het karakter van de kookwijn, kunt u heerlijke aroma’s naar voren laten komen. Het koken met wijn is dus best eenvoudig, u moet alleen de juiste wijn zien te vinden. Wijnspecialist heeft een groot assortiment kookwijnen die geschikt zijn voor verschillende gerechten. Van frisse witte wijnen voor een visgerecht, tot aan krachtige rode wijnen voor een malse biefstuk. Ontdek ons brede assortiment en kies de kookwijn die u bij uw volgende gerecht wilt gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *