fbpx

Hoe hoor je wijn te proeven?

Wijn proeven is meer dan alleen wijn drinken. Je kijkt. Walst. Ruikt en beoordeelt. Want wat vind jij nou eigenlijk precies lekker en wat juist niet? Door wijn bewust te proeven leer je welke wijnen je lekker vindt, en waarom. Maar hoe proef je nou eigenlijk wijn? Wij hebben 5 stappen voor je op een rijtje gezet. Met deze 5 stappen zul je heel snel leren hoe jij wijn proeft als een échte kenner.

Stap 1: Kijken
Door alleen te kijken naar je wijn, kun je al veel aanwijzingen terugvinden. Aan de tint van de wijn kun je onder andere zien van welke druif de wijn is gemaakt. De kleur van wijn verandert over de tijd, daarom kun je ook de leeftijd van een wijn terugzien in de kleur. Witte wijn gaat van jong groen naar oud geel. Rood gaat van lichtrood naar roestig bruin en rosé gaat eigenlijk alle kanten op, van oranje tot roze – oud of jong. De helderheid vertelt ook iets over de leeftijd van een wijn. Oudere wijnen krijgen soms bezinksel, kleine deeltjes die onder in de fles bezinken. Dit maakt de wijn troebel.

Stap 2: Walsen
Nadat je de wijn goed hebt bekeken, ga je walsen; oftewel rondjes draaien in je glas. Op deze manier komt er meer zuurstof bij de wijn, waardoor er meer aroma’s vrijkomen. Je kunt op twee manieren walsen. De eerste manier is tafelwalsen; houd het wijnglas vast bij de voet of steel, plaats het op tafel en beweeg het glas over de tafel in kleine cirkels. Je kunt ook luchtwalsen: houd het glas vast bij de steel en draai je wijnglas in kleine bewegingen rond terwijl je het in de lucht houdt.

Stap 3: Ruiken
Wanneer je wijn gaat ruiken, ga je op zoek naar de aroma’s van de wijn. De aroma’s van de wijn zijn heel belangrijk en vertellen je bijna alles over de wijn. Stop je neus in het glas en ruik kort en krachtig. Op die manier ontdek je zoveel mogelijk aroma’s tegelijkertijd. Vaak is wat je ruikt een persoonlijke associatie. Maar vaak heeft een druif wel een specifieke geur dat te maken heeft met de druif of de productie. Heb je geen idee wat je ruikt? Dat geeft niks; oefening baart kunst!  Veelvoorkomende wijngeuren zijn:

  • Fruitige aroma’s zoals aardbei en citrus
  • Florale aroma’s: bloemige aroma’s zoals bloesem
  • Aardse aroma’s zoals de geur van potgrond en mineralen zoals kalk en steen
  • Kruidige aroma’s zoals peper en basilicum
  • Dierlijke aroma’s zoals paard en stalgeur
  • Houtgerijpt: aroma’s van vanille, koffie en chocolade

Hoe ruik je of een wijn nog goed is?

Sommige wijnen zijn niet goed. Vaak zijn wijnen die niet goed meer zijn, te veel in aanraking geweest met zuurstof. Deze wijnen ruiken dan geoxideerd en naar een te oude appel. Wijnen die geïnfecteerd zijn met kurk ruiken naar een schimmelige kelder.

Stap 4: Proeven
Dan is het moment nu daar; we gaan proeven! En natuurlijk hoort slurpen daar ook bij. Door te slurpen komen er namelijk extra aroma’s vrij. Neem een slokje wijn en ‘kauw’ de wijn in je mond alsof je met mondwater spoelt. Doe dit niet te lang, 3 á 4 seconden zijn genoeg. Bij het proeven gaat het om de smaak en de structuur van de wijn. Komen de smaken overeen met wat je geroken hebt? En hoe voelt de tong aan? Krijg je een droog of stroef gevoel in de mond? Dan is de kans groot dat dit aan het tanninegehalte ligt.

Stap 5: Conclusie
Door bewust te proeven leer je welke wijnen je lekker vindt, en waarom je dat vindt. Was de wijn in balans? Of was de wijn misschien veel te zuur? Hoe was de smaak? Welke aroma’s heb je voornamelijk geroken? En het meest belangrijk: vond je de wijn lekker?

Wijn proeven bij jou thuis!

Zo; jij kunt nu wijn proeven als een échte kenner! Wil jij meteen jouw proefskills in de praktijk brengen? Organiseer dan zelf een wijnproeverij! Lees ter inspiratie dit artikel over de lekkerste proefpakketten waarmee jij gegarandeerd een geslaagde wijnproeverij organiseert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *