fbpx

Diverse wijnen voor de juiste gelegenheid

Past de rode wijn goed bij vis of is de witte wijn meer geschikt? Elke wijn heeft zijn eigen smaak, daarom is het belangrijk om de perfecte wijn bij een gerecht te serveren. Als er binnenkort visite komt, is natuurlijk de bedoeling dat de gasten optimaal genieten van het diner in combinatie met de wijn. Het is dan vervelend als de gasten de combinatie van wijn het diner niet passend vinden. Laat je gasten verrassen door jouw deskundigheid op het gebied van wijn.

Rode wijn of witte wijn?

Rode wijn krijgt zijn kleur door de kleurstoffen in de druivenschil. De variatie in de rode kleur wordt dan weer bepaald door het druivensoort of rijptijd van de wijn. Rode wijn wordt het vaakst gecombineerd met rood vlees of kaas, echter kunnen andere combinaties ook zeer smaakvol zijn. Denk hierbij wel aan dat krachtige rode wijnen met vette of koolhydraatrijke gerechten soepeler en smaakvoller zijn. De lichtere rode wijnen laten zich op zijn beurt weer goed combineren met pittige vegetarische gerechten, dan wel vis- of vleesgerechten. De beste temperatuur bij het drinken van deze lichtere rode wijn is op kamer- of keldertemperatuur.

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van de druiven en dankt zijn nagenoeg blanke kleur aan het feit dat druivensap weinig tot geen kleurstoffen bevat. Witte wijnen worden over het algemeen koel geserveerd, perfect voor een warme zomerdag. Het type wijn en de kwaliteit spelen een belangrijke rol bij de koelheid. Hoe koeler de wijn wordt gedronken, hoe minder de wijn zijn smaak kan uiten. Een droge of halfdroge wijn smaakt prima bij een salade, vis of kaas. De zoete wijnen gaan goed samen met desserts of zelfstandig als aperitief komt deze zoete witte wijn ook goed voor de dag.

Wijn bewaren in goede omstandigheden

Om de wijn te bewaren is een wijnkelder niet noodzakelijk. Zolang de ruimte ongeveer tussen de 10 en 13 graden is en de tempratuur constant blijft, want bij schommelingen krimpt de kurk en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte donker en goed geventileerd is. Leg de fles plat neer, dan is de kurk in direct contact met de wijn in de fles. De rode wijn wordt op kamer- of keldertempratuur geserveerd, dus die kan je dan ook het best in de kelder bewaren. Bij het bewaren van rode wijn gaan allerlei stofjes in de wijn met zuurstof reageren en dat zorgt voor een complexere smaak. De witte wijn moet je niet te koud bewaren, als je het niet meteen daarna consumeert. Bij te lange blootstelling aan koudheid in de koelkast wordt de witte wijn smakeloos en dat is zonde. Witte wijnen zijn gevoeliger voor zuurstof, daarom is het verstandig om deze binnen één jaar na aanschaf te consumeren. Krijg je ook zoveel zin in een heerlijke wijn, bestel nu online uit een groot assortiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *