fbpx
Gratis verzending vanaf 100,- (NL & BE)
Binnen 24 uur verzonden
Bestellen per fles mogelijk
Betaalgemak & veilig betalen
Menu

Dit zijn de top 10 populairste witte druivenrassen

De populairste witte druivenrassen ter wereld zijn onder andere Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling en Pinot Grigio. Elk ras heeft z’n eigen smaakprofiel, herkomst en karakter. In dit artikel zet ik de top 10 voor je op een rij, met mijn persoonlijke tips per druif.

Witte wijn begint bij de druif

Witte wijn is er in duizenden smaken. Maar achter al die flessen schuilt een handvol druivenrassen die wereldwijd geliefd zijn – omdat ze veelzijdig zijn, herkenbaar, én gewoon ontzettend lekker. Als sommelier ben ik altijd benieuwd naar het verhaal achter de druif. Waar groeit hij het mooist? Wat doet het klimaat met zijn karakter? En vooral: wanneer schenk je ‘m?

Top 10 populairste witte druivenrassen

  1. Chardonnay – De kameleon onder de druiven. Romig en vol uit Californië of Bourgondisch en mineraal uit Chablis. Perfect bij vis, kip of romige pasta.
  2. Sauvignon Blanc – Fris, knisperend en vaak met citrus en buxus. Ideaal uit Marlborough (Nieuw-Zeeland) of de Loire. Heerlijk bij geitenkaas of salades.
  3. Riesling – Van kurkdroog tot edelzoet. Altijd levendig, met hoge zuren en veel expressie. Probeer eens eentje uit de Moezel of de Elzas.
  4. Pinot Grigio (of Pinot Gris) – Licht en fris uit Italië, iets ronder en kruidiger als ‘Gris’ uit de Elzas. Goed bij lichte gerechten of gewoon op het terras.
  5. Chenin Blanc – Veelzijdig, van droog tot zoet. Appel, honing en bloemen. Komt prachtig tot z’n recht in Zuid-Afrika en de Loire.
  6. Viognier – Aromatisch, zacht en vol perzik en bloemen. Iets voor liefhebbers van geurige wijn. Combineert verrassend goed met Aziatische keuken.
  7. Albariño – Een parel uit Galicië. Zilt, fris en perfect bij schaal- en schelpdieren.
  8. Verdejo – De trots van Rueda (Spanje). Fris, licht kruidig, met tonen van venkel en citrus. Fijn bij tapas of lichte visgerechten.
  9. Gewürztraminer – Aromatisch en uitgesproken. Rozen, lychee en specerijen. Niet ieders favoriet, maar als het klikt, klikt het goed. Lekker bij pittige gerechten.
  10. Grüner Veltliner – De trots van Oostenrijk. Peperig, strak en heerlijk bij asperges, schnitzel of frisse salades.

Persoonlijke favorieten? Hangt van de dag af

Ik ben fan van druiven met karakter. Op warme dagen grijp ik naar een Albariño of Verdejo. Voor diners met meerdere gangen zet ik vaak een Riesling in – die blijft overeind bij veel smaken. En als ik écht wil genieten van elegantie en gelaagdheid, dan kies ik een fijne Bourgogne Chardonnay.

Mijn tip? Ga op ontdekkingstocht. Koop eens drie flessen van verschillende rassen, zet ze naast elkaar en proef. Je zult merken: elke druif vertelt een ander verhaal.

Op zoek naar jouw witte favoriet?

Bekijk ons volledige aanbod aan witte wijnen op Wijnspecialist.nl – zorgvuldig geselecteerd, persoonlijk geproefd en altijd klaar voor jouw glas.

Lees ook

Wijnadvies nodig?

Vragen of advies nodig? Neem contact met ons op!

Over Mattie Kooyman

Sommelier Mattie Kooyman geeft persoonlijk wijnadvies, schrijft proefnotities en selecteert karaktervolle wijnen met aandacht en vakmanschap.

Winkelwagen

U heeft nog geen wijn in uw winkelwagen.